Även ryttare behöver massage

Inget går upp mot bra ryttarmassage. Flera yrkesverksamma inom branschen kan vittna om detta. När man rider aktiverar man främst specifika muskler i kroppen. Det är just dessa kroppsdelar som är i extra stort behov av omvårdnad. I takt med ridsportens popularitet har flera massörer kommit att inrikta sig specifikt mot ryttare.

Dessa massörer har utvecklat en expertis gällande att identifiera problemområden i kroppen. Det kan exempelvis handla om en stel axel eller skador i ländryggen. I många fall kan man ta sig runt dessa småskador på egen hand med hjälp av rörlighetsövningar. Operation brukar inte ligga högst upp på prioriteringslistan, även om många människor tenderar att tro att det är den enda lösningen.

 Att kroppen är viktig råder det inget tvivel om. Vi människor tenderar dock att negligera kroppens olika behov. Vi tar ibland onödiga risker och vi tänker inte alltid på konsekvenser.

Ridning är en populär hobby som kombinerar flera olika faktorer. Samverkan mellan djur och människa brukar lyftas som den viktigaste faktorn. Hästar är ofta väldigt stora och de kan åstadkomma skador på människor även om det inte är deras intention.

Ibland blir hästen rädd och kastar av människan. Detta resulterar inte sällan i omfattande skador som kräver både läkarvård och rehabilitering. I detta fall spelar det ingen större roll om man har tagit hand om den egna kroppen. Skador kan drabba oss alla.

Man skulle dock kunna säga att en välfungerande kropp på ett bättre sätt kan handskas med småskador och dylikt. Rörlighet är i många fall A och O för att kunna förhindra skavanker i form av sjukdomar och benbrott. Man kan därför säga att man alltid mår bättre av att vara i bra form.

Olika massagemetoder

  • Den vanligaste metoden går ut på att hitta knutar och annat i anslutning till musklerna. Man masserar dessa för att få i gång blodcirkulationen igen samt förebygga skador. Denna metod används inom en rad olika salonger runt om i världen. En del yrkesverksamma personer har valt att specialisera sig inom vissa specifika områden av kroppen.
  • En annan metod går i samma linje med att identifiera knutar och hårda punkter. Inom denna metod försöker man dock inte att knåda ut ojämnheter med styrka. Man går i stället varsamt fram för att massagen ska vara så bekväm som möjligt. Detta ska i sin tur leda till att kroppen slappnar av och på naturlig väg tar bort stela områden.
  • Akupunktur har varit en populär metod i vissa världsdelar under flera tusen år. Det var först på 1900-talet som akupunkturen spred sig till västvärlden. Den går ut på att man sätter nålar vid specifika kroppsområden för att avlasta smärta och dylikt.
  • Det finns dessutom flera olika metoder där man använder olika typer av oljor. Oljorna ska hjälpa kroppen att slappna av samtidigt som man får hård massage. Enligt vissa teorier används specifika oljor för olika typer av skador.
  • Slutligen brukar man inom Thaimassagen stimulera alla delar av kroppen, inte bara den del där klienten har ont. Man vill öka blodcirkulationen i hela kroppen för att man ska kunna känna sig bättre. Man masserar därför hela kroppen, inkluderat händer och fötter.

Som ryttare kan det vara svårt att navigera sig genom det stora utbudet. Som vi redan har nämnt kan det finnas dedikerade massörer på din ort, som endast vänder sig till ryttare. I annat fall får du prova dig fram för att se vad som passar bäst för dig. 

Tänk på att du alltid kan fråga vänner och bekanta om deras erfarenheter av massage. https://ryttarcare.se/

Vikten av att ta hand om sin egen kropp

Även ryttare behöver massage då och då. Vi har funnit flera anledningar till detta i denna artikel. Det är viktigt att ta hand om sin egen kropp, speciellt om man sysslar med en fysisk idrott. Massage är en bra start. Duktiga massörer kan ge förslag på hur du förhindra kroppssmärtor.

Samtidigt så är detta inte den enda viktiga punkten. Du bör också se över alla dina vanor. Kosten är en viktig del i detta. Du bör äta hälsosamt och undvika sådant som inte är bra för kroppen. Ibland kan dessa råd kännas överdrivna. Redan i ung ålder får vi lära oss om vikten av att äta rätt.

Vi kan nästan bli lite rebelliska när vi tänker på alla dessa råd. I stället för att ta kosthållningen på allvar äter vi snabbmat och en massa socker. Tyvärr är detta ett dåligt val. Anledningen till att vi har blivit matade med denna information sedan ung ålder är för att det stämmer.

Samma sak gäller med sömnen. Ibland försöker vi ta genvägar och sova mindre än vi behöver. Forskarna är dock övertygade om att detta skadar både våra kroppar och sinnen. Kroppen åldras snabbare och vår koncentrationskapacitet försämras. 

Extra viktig blir sömnen för den som är aktiv och sysslar med en sport, exempelvis ridning. För att få ut så mycket som möjligt av träningen behöver vi kunna fokusera. Våra kroppar behöver också kunna återhämta sig av den fysiska påfrestningen. Slutligen behöver vi upprätthålla en god koncentration på hästryggen för att minska risken för olyckor.

Det finns nästan bara goda anledningar till att man ska ta hand om sin egen kropp. Vi tänker sällan på den där festkvällen som vi valde bort som en missad möjlighet. Vi går också stolta från varje träningspass som vi har kämpat oss igenom.

Hästarna i fokus

Aftonbladet skriver om hästar och vem som vinner. Fokuset är ofta på hästarna när det kommer till travsport. Det kanske inte är så konstigt på grund av hur sporten är utformad. Vi har dock i denna artikel lyft ett annat viktigt perspektiv – säkerheten och hälsa hos de som rider.

Vi har gett fler tips som kan hjälpa dig att bli en bättre ryttare. Främst genom att ta hand om din kropp på ett bättre sätt. Vi har gett ett helhetsperspektiv över detta som inte bara inkluderar massage.  

Resan till en hälsosam kropp är ofta lång och det kan vara svårt att upprätthålla goda rutiner under långa perioder. Långsiktighet är dock den viktigaste faktorn.