Akut tandvård lider av materialbrist

I en del av de tidigare kommunistländerna så erbjöds man bara bedövning när tänderna skulle dras ut. Så det var vad många gjorde, för de ville inte känna smärta. Nu är det hela Europa som har problem med material för tandvården, även om orsaken är en annan. I stället för att göra ingrepp utan tillräckligt med utrustning så har vården valt att stoppa upp besöken. Långa köer är ett av resultaten.   

De flesta vill nog inte gå till tandläkaren om de inte har de rätta materialen. Såvida det inte är akut och du bara måste göra något. Men då är det ofta lättare att få det du behöver. Framför allt är det förebyggande vård och sådant som kan skjutas upp en tid som har drabbats. Det är inte så lätt att jobba när du inte har allt till hands. Tandläkarna gör verkligen en fantastisk insats att hjälpa så många som möjligt. 

Ta itu med tänderna

Det är klart att du kan få hjälp om det är ett akut fall. Ingen ska behöva gå med smärtor eller en trasig tand. Tack och lov så finns det hjälp att få. Och bristen på material var mest i början av pandemin, nu har de flesta tillverkare kommit i kapp. De har funnit ett sätt att jobba på trots virus och restriktioner. Nu är det återigen möjligt att gå till tandläkaren som tidigare. Bra hjälp vid akut tandvård

När du akut får ont i tänderna är det svårt att tänka på något annat. Det känns i hela huvudet och det enda du vill är att få ett slut på det. Som tur är kan du då bara ringa din tandläkare och boka in en akut tid. De gör plats för dig, kanske samma dag, så du kan få det hela åtgärdat. Andra gånger är det enklare eftersom du kan planera ditt besök. Långt innan det gör ont eller du måste få hjälp akut. För den som vill bli väl bemött av experterna: alviksstrandtandlakarna.se

Alla ska få hjälp

Sverige har ett relativt bra system för tandvård. Barn och ungdomar följs upp regelbundet, och de får också lära sig principerna bakom god tandhygien. Du kan få ekonomisk hjälp för tandläkarbesök, och staten bidrar med en viss procent. Det är klart att det ibland kan kosta en slant. Men med tanke på hur viktiga dina tänder är så tänker de flesta inte mycket mer på det. 

När det är kris så prioriterar de vem som ska få hjälp. Akut tandvård kommer i första hand. Det är ganska naturligt att materialen ska gå till den akuta tandvården i första hand. Hur ivrig du än är att få ordning på dina tänder så måste de som lider behandlas först. Sedan kan alla andra ställa sig i kö, vilket är principen bakom arrangemanget. 

Som tur är börjar köerna redan minska, för nu finns det tillräckligt med material igen. Det är intressant att se hur snabbt ett samhälle kan återhämta sig. En kris påverkar alla, på ett eller annat sätt. Men myndigheterna jobbar så fort de kan för att det inte ska bli en permanent kris. Eller i alla fall inte värre än nödvändigt. SVT skriver om hur materialbrist påverkar akut tandvård. 

Viktigt med en bra tandläkare

Det är naturligtvis viktigt att välja en tandläkare som är väl utbildad. Som har all den nödvändiga kunskapen för att kunna avgöra vad som behöver göras med dina tänder. Och sedan skicklighet så att det blir gjort på rätt sätt. Ibland kan det vara nödvändigt med en remiss till en specialist. Om du behöver tandställning eller implantat kanske det är någon annan som är den rätta personen. 

Därför är det inte ovanligt att tandläkare går samman och öppnar en klinik. De samlar alla sina experter på ett och samma ställe. I princip går du bara från ett rum till ett annat, allt beroende på vad som behöver åtgärdas. Det gör det enklare för dig och du kan lita på att alla är lika skickliga. 

Samtidigt så är en bra tandläkare inte alltid den som kan mest. Det låter lite konstigt att säga så. Men inom vården så är det viktigt att inte bara ta itu med det fysiska problemet. Naturligtvis är det grunden till besöket, men många läkare talar idag om att ta hänsyn till hela personen. Ett väl bemötande och personlig omsorg hjälper dig att bli frisk snabbare. 

Välj din tandläkare väl

Så när du väljer vart du ska gå kan det vara bra att lyssna på rekommendationer. Läs recensioner eller fråga dina bekanta som varit där. Kommer du att bli omhändertagen på ett sätt som gör dig lugn? Utbildning och erfarenhet är en självklarhet, det måste du alltid ta reda på först. Men även den mänskliga sidan av både läkaren och kliniken är viktig. 

En del tandläkare sätter upp fina bilder i taket, som du kan se på när du ligger där. De sätter på lugnande musik som hjälper dig att slappna av. Vissa läkare pratar hela tiden och berättar vad de håller på med. De stannar upp om du känner obehag och ser till att du hela tiden är lugn. Alla de här arrangemangen och uppförande spelar en stor roll. Speciellt som många tycker det är läskigt att gå till tandläkaren. 

Tillräckligt med material

Alla hoppas att tandvården och andra institutioner har lärt sig något från pandemin. Att allting kan hända och att det är viktigt att vara förberedd. Om det går, vill säga. Nu är det i alla fall inte samma akuta brist på material. Framför allt är det fullt med produkter för att hygienen ska vara säkrare än någonsin. Du kan känna dig väl till mods när du går till tandläkaren, eller vad du än har för dig. 

Så nu är det läge att boka in det där besöket som du har skjutit upp. Ta dig tid att undersöka hur dina tänder mår, och gör något åt eventuella problem. Det är lika bra att få det gjort. Men var noga med vart du går, för en bra tandläkare är verkligen en välsignelse.