Lampor en viktig del av heminredning

Förbanna inte mörkret, utan tänd lampan. Det är en lös version av ett känt ordspråk. Men det ligger mycket sanning i det här uttrycket. Sverige är verkligen mörkt och ruggigt under vinterhalvåret. Speciellt innan snön fallit som ju lyser upp. Men istället för att lida allt för mycket med mörker och kyla så kan du faktiskt tända ett ljus. Antingen levande ljus eller alla de lampor du har i hemmet. 

Nu räcker det ju inte bara med att tända lampan för att må bättre. Du kommer ganska långt på väg, men det bästa är om du också trivs med inredningen. För när du tänder ljuset så ser du ju hur rummet ser ut. Och det är den här kombinationen av ljus och inredning som är så viktig. Du kan använda lampor som en del av designen. Både hur lampan ser ut, men också var du placerar den. 

Härlig inredning med lampor

Höga eller låga, fristående eller väggmonterade, plafonder eller ljuskronor. Du har så mycket att välja mellan när du planerar ljussättningen i ditt hem. När det är dagsljus så vill du ju också att lampan ska passa in. Att den ska vara en detalj som höjer utseendet på ett visst utrymme. Hos Stockholms ljusbutik hittar du många snygga saker. 

Bara det där med att välja skärm kan ta sin tid. Du kanske vill ha en med starka färger. Något som blir fokus i rummet. En kristallkrona å andra sidan är inte så färggrann, men ofta är det här som folk fäster blicken. Ibland kan en rad med liknande skärmar vara intressant. Du kan få en hel serie med lampor i olika storlekar, alla med samma skärm. 

Ett annat val du har är om lampan ska stå på ett bord, hänga från taket, sitta fast på väggen eller stå på golvet. Alla valen är rätta, det är helt upp till dig hur du vill inreda ditt hem. Och var du önskar ha som allra mest ljus. En kombination kan vara det bästa. Allmän belysning som gör att du ser så gott som allt, kopplat med en del punktbelysningar där de som bäst behövs. Här finner du den perfekta lampan för bordet

Mode och tradition i en salig blandning

Vissa lampor är tradition. De är gamla, men ändå moderna. Det är klart att färger och vissa detaljer kanske har utvecklats och förändrats. Men grunden är den samma, något som har fängslat generation efter generation. Skomakarlampor uppskattat inslag i den nygamla butiken. Liknande lampor har funnits ganska länge. Men nu har de fått ett uppsving, och är återigen moderna. 

Det är klart att du inte alls behöver bry dig om mode. Du köper det du tycker om och som passar in i ditt hem. Men alla är nog lite påverkade av vad alla andra har. Vad du ser på TV och i butikerna. Och lampor är inte heller som en byggnad. Du kan faktiskt byta ut dem när du känner för det. För det mesta så är det inte alls så svårt att förnya sig och skaffa nytt. Inte behöver det bli så dyrt heller. 

Har du tur så är det din smak som är modernt för tillfället. Inte för att alla andra följer din stil, utan för att det blir enklare att hitta fram till den perfekta lampan. När något är inne så brukar du kunna välja mellan fler modeller, färger och mönster. Mjuka linjer för bordslampor är en av de senaste inredningstrenderna. Läs mer i Aftonbladets artikel

Lampor i hemmet

Att tända ett ljus hör till. Tänk vad mysigt ett rum kan bli när du släcker ner taklampan och tänder de där berömda punktbelysningarna. Kanske en bordslampa bredvid soffan. Ett par lampetter som sitter väl placerade på väggen. Ett akvarium som ger ifrån sig ett särskilt behagligt, blått ljus. Möjligheterna är egentligen oändliga. 

När barnen ska läsa läxor eller det är dags för ett långt parti Monopol kan du däremot behöva mer ljus. Tänd alla lampor så att du ser ordentligt. Om de är rätt vinklade med en skärm som sitter väl så blir ingen bländad utan de ger dig bara chansen att se vad du har för händerna. Speciellt viktigt när du hackar lök eller svingar en kniv på annat sätt. 

Det är uppenbart att alla lampor har sin plats i hemmet. Du klarar dig inte utan, och det är inte heller någon som vill göra det. Någon gång ibland kan det vara mysigt med stearinljus. Men den främsta källan till ljus i hemmet är och förblir lamporna. 

Den bästa inredningen

Förutom att ge ifrån sig rätt ljus så är lampor alltså en av grunderna för modern, och lite äldre, heminredning. Inredningsarkitekter och designer lägger ner mycket möda på att välja rätt lampor, och även på att välja den bästa placeringen. Om du inte är riktigt nöjd med en viss miljö, så försök flytta lampan. Du kan få en helt ny känsla när ljuset kommer från en annan vinkel. 

En annan fördel när du inreder med lampor är att du kan få snygga alternativ till en rimlig penning. Det är klart att en riktig designerlampa kan bli dyr. Men det finns både härliga reproduktioner och andra valmöjligheter som är minst lika snygga. Det går att inreda med lampor och belysning på ett inspirerande och samtidigt praktiskt sätt. Du kan få din personliga stil att gå igen överallt, med både möbler, textiler och lampor som uttrycker din smak. 

Alltid läge för en lampa

Belysning är något som inte bara är viktig inne i hemmet. Ute på balkongen eller altanen kan du med fördel placera ett par lampor. Kanske en ljusslinga som lyser upp en skum sommarkväll. För att inte tala om lampan där på hörnan som gör att du ser trädgårdsgången en helt vanlig decemberkväll. 

Det är alltid bra med lampor. Både stora och små, med eller utan skärmar. Ljus kan skapa stämning och göra dig på gott humör. Speciellt om du tycker om dem, om de är snygga och en återspegling av din personlighet. Välj dina lampor noga och se till att använda dem flitigt.