Tjejer bra på att fotografera

Vissa yrken är dominerade av män. För att bryta den trenden brukar myndigheter och utbildningar göra det enklare för tjejer att komma igång. Fotografering är ganska mycket ett mansyrke av någon anledning. Men det hoppas en del skolor och organisationer ändra på. För tjejer kan vara minst lika bra som män på att fotografera. Det handlar dels om talang, men även om kunskap och bra utrustning. 

Det här med fotografering har vuxit till sig något enormt de senaste åren. Men inte med vanliga kameror som var det enda alternativet tidigare. Istället tar alla bilder med sina telefoner nu för tiden. Du kan få ganska bra fotografier med en mobiltelefon, speciellt de nyare modellerna. Men enligt de professionella fotograferna så går det inte att jämföra med de du tar med en riktig kamera. För att inte tala om den redigering som sedan gör bilden helt perfekt. Det är upp till dig att avgöra om de har rätt. 

Med rätt utrustning kommer du långt

Vare sig du är tjej eller kille så är bra utrustning grundläggande. Du kan ta bra bilder med färre tillbehör, men här är det fråga om riktigt bra fotografering. Det är ungefär som när en konstnär målar en tavla. Hen måste välja både en kanvas, typ av färg, nyanser och sedan hur hen ska komponera bilden. Fotografer väljer inte bara sitt motiv. De komponerar och planerar den minst lika noga som en artist. Bra produkter hos Kamda

Ibland gäller det att vara redo, du har inte så lång tid på dig att ta en bild. Men ofta så handlar det om förberedelser och planering. Du måste känna till hur din kamera fungerar och vilka möjligheter du har. När du ska lägga till ett filter eller ta bort det. Och mycket annat som bara en fotograf känner till. Med ett fototält kan du ta bättre bilder. 

Är fotografering ett manligt yrke?

Kvinnor har alltid varit aktiva inom fotograferingens värld. Det är klart att de ofta kommit i skymundan, men det var likadant inom andra konstformer. Men om du ser tillbaka på historien så finner du flera stora fotografer som var tjejer helt enkelt. Kvinnor är lika smarta som män och klarar av all den teknologi och teknik som det betyder att fotografera. SVT rapporterar hur tjejer kan bli bra på fotografering. 

Ett stort namn är Julia Margaret Cameron. Hon tog bilder av överklassen under 1800-talet. På den tiden var kameror en lyx, och det var inte vanligt att privatpersoner hade sina egna. Så hennes fotografier av sin omgivning är unika. Helen Lewitt å andra sidan dokumenterade livet på gatorna i New York under mitten av 1900-talet. Hennes fokus låg på barn, och hon fick flera belöningar för sitt arbete. 

Nu för tiden är det inte lika konstigt när en kvinna väljer att bli fotograf. Hon måste inte kämpa för sina rättigheter utan uppmuntras istället att följa sina drömmar. Män och kvinnor är olika, vilket är en fördel för konstnärer. Alla är olika egentligen, det är därför du kan få ut så mycket av ett och samma motiv. 

Härliga bilder med intressanta effekter

En del fotografer vill dokumentera världen. De tar bilder av vardagen, speciella händelser och annat som visar hur människor lever. Deras mål är att visa upp något precis som det är. Som tur är har detta alltid varit en inriktning för vissa fotografer, för världen har fått en inblick hur livet var i svunna dagar. 

Sedan finns det fotografer som tycker om att komponera och planera sina bilder. De lägger stor vikt på den konstnärliga sidan och skapar fantastiska bilder. Det är ett annat sätt att jobba på, men minst lika intressant. Som med alla andra konstarter finns det utrymme för alla, det ger vidd till branschen. Skapa atmosfär med ljustält, se bilden i Aftonbladets reportage

Fotografering av naturen är en annan stor inriktning. Det är ungefär som dokumentärfotografering, fast du istället besöker djurens och växternas värld. Att se bilder av en fjäril som kommer ut från sin puppa är något alldeles speciellt. En duktig fotograf kan fånga de sköra vingarna som vecklas ut. Mycket av det här kan du aldrig uppleva själv, utan det är fotograferna som ger dig en resa till regnskogar och höga berg. 

Lär dig mer om fotografering

Det finns både kurser och längre utbildningar som lägger fokus på fotografering. När du lärt dig olika tekniker och hur utrustningen fungerar kan du ta steget fullt ut. Det är klart att även lekmän kan ta bra bilder. Ofta ser du inlägg på olika sajter där folk har bidragit med sina egna fotografier. Det är helt fantastiskt vad de har fångat ibland. 

Fotografering kan vara ett yrke i sig självt. Eller så är det en del av någon annan inriktning. Men helt klart så är bilder av olika slag en viktig del av dagens samhälle. Börja fotografera när du är ung. Det går inte att undvika kopplingen till sociala medier i sammanhanget. Den sortens fotografier är vitt spridda, det är verkligen en daglig dokumentär. 

Många unga börjar kanske lite smått att ta bilder med sin mobiltelefon. Men därifrån är steget inte långt att gå lite djupare in i fotograferingens värld. Både tjejer och killar kan ha mycket roligt genom att lära sig mer om hur du tar bra bilder. De kanske hittar sin kallelse, den form av konst och fotografi som de vill specialisera sig på. Eller så förblir det en hobby, vilket är minst lika viktigt. 

Kvinnliga fotografer går långt

Det är alltså inte bara män som kan fotografera. Genom tiderna har kvinnor haft en stor del i att skapa intressanta och vackra bilder. Om du har talang eller läggning så är det kanske enklare att komma igång. Men alla kan lära sig mycket genom att gå en utbildning. Du kan också komma långt när du vet vilka tillbehör du kan använda. Både manliga och kvinnliga fotografer kan göra mycket genom att planera sina bilder. 

Ibland måste du jobba hårt för att få den där perfekta bilden. En naturfotograf berättade en gång att han sovit utomhus i flera veckor för att kunna ta en bild av en nykläckt örnunge. Men fotografering kan också göras i en studio. Du kan ta emot kunder och ge dem härliga bilder som de kan njuta av i flera år framöver. Allt beror på vad du tycker är roligast med fotografering. 

Vare sig du plåtar världen utomhus eller inne så kan bra tillbehör vara till hjälp. Studioarbete har vissa fördelar som du inte får utomhus. Men det går åt andra hållet också. Med andra ord är fotografering en stor konst som kräver sin man- eller kvinna.