Så hittar du en knivslip i bra material

1615-1

Med en bra kniv kan du göra mycket. Det är därför som många satsar lite extra på just sina knivar. Men det spelar ingen roll hur bra den är om den blir slö. Därför är en knivslip ett tillbehör som du också bör tänka på. Det finns flera varianter, mer eller mindre effektiva. För de allra viktigaste knivarna är det dock värt att satsa lite extra på underhållet. 

Varje dag så använder du kniv, på ett eller annat sätt. Om du drar ut definitionen att inkludera även saxar så blir användningsområdena enorma. För det finns alltid något som ska skäras eller hackas. Som är för långt eller för stort, och som du vill dela på något sätt. Genom att välja dina knivar väl och se till att hålla efter dem så kommer allting du gör att flyta på så mycket smidigare. 

Hur du tar hand om dina knivar

Till att börja med så ska de inte läggas precis var som helst. En slida eller ett knivställ kan göra underverk när det kommer till att ta hand om dina knivar. Förutom att de håller bättre så minskar risken att någon ska göra sig illa. En del sätter upp en magnetisk list på väggen i köket, så att de snabbt kan ta den kniv de behöver. Eller så har de ett träblock där de sticker ner knivarna i respektive fack. 

Knivar som används blir avtrubbade. Det ligger i redskapets natur, och beroende på vad du skär så går det snabbare. En slö kniv är jobbig att använda och det kan också vara farligt. För du får ta i mer och då kanske du slinter. Därför är det grundläggande att hålla dem vassa och redo för allt. Slipstenar i sten finns att köpa online. Dessa ger kniven en naturlig skärpa och eggen blir helt perfekt. Det fins andra varianter men det lönar sig alltid att satsa på kvalitet. 

Välja bra knivar

Det finns ett stort utbud av bra knivar. Om du ser till att välja en som passar den uppgift du har i åtanke så blir det ännu bättre. Det säger sig självt att en brödkniv inte är gjord för att tälja ved, och vice versa. Men även i de små detaljerna kan det löna sig att tänka efter och ta en som är riktigt väl anpassad till det du vill göra. Dels blir du mer effektiv, men det är också trivsammare att jobba med bra verktyg. Lamnia har funnits länge på marknaden och du kan se deras sortiment här

Du kan vanligtvis få väldigt bra information hur du ska ta hand om knivarna redan när du köper dem. Vissa saker är naturligtvis grundläggande, som redan nämnts kan förvaring och skärpa göra stor skillnad. Men en del har ett speciellt skaft som du kanske ska ta hand om lite speciellt. Eller så kan du få ut ännu mer av din kniv om du ser till att underhålla den. De flesta använder kniv som en bruksvara men det finns ju också samlare eller de som tycker om att tävla med dem. 

1615-2

Olika knivar i köket

Det är roligt att se hur en mästerkock lagar mat på TV. Ofta kommer hen in med en hel uppsättning knivar och du kan se hur noga de är med att välja den rätta. De skulle aldrig komma på tanken att skala morötter med fel kniv, det är något för amatörer. Även om det inte alls är lika viktigt för en vanlig person så kan du lära dig en del från de här proffsen. Expressen rapporterar i denna artikel om hur maten smakar bättre tack vare knivslipen. Det är inte bara en myt och ett sätt att få kocken att verka viktig. Istället handlar det om vetenskapliga principer.

I takt med att matlagning blir allt mer populärt så börjar folk inse att en bra kniv är grunden för god mat. Det har blivit en vanlig julklapp och är något att satsa på. Helt klart behöver en lekman inte en dyr uppsättning knivar som de stora kockarna har. Men några stycken, väl valda, kan göra stor skillnad. Du kan ha så mycket roligt och lära dig nya maträtter på nolltid. Det kanske börjar som en hobby. Men med tiden så har en del tagit steget fullt ut och startat eget. En liten cateringfirma som tillåter dem att jobba med något de älskar, samtidigt som de försörjer familjen. Så man ska aldrig undervärdera vikten av bra knivar. 

Slipa kniven regelbundet

Du kan lämna in din kniv för att slipa den professionellt. Det är alltid bra att göra det någon gång ibland. Men för det mesta räcker det med att göra det själv hemma. Du bör helst investera i en bra slip, för den kan göra stor skillnad för dina knivar. Knivarna behöver inte vara så dyra eller speciella, men de måste vara vassa. Annars blir det bara jobbigt och du kan inte göra det du vill. Expressen tipsar här om knivslipar i bra material.

Tänk bara på en sådan enkel sak som mat. Om kniven är slö så sliter du av matvarorna istället för att skära av dem. Löken blir lätt torr och tomaternas juice försvinner. Det blir med andra ord inte ens lika gott som när du har en vass kniv att arbeta med. För en fiskare är det minst lika viktigt att kniven är vass. Du skär i både kött och rep varje dag, så kniven bara måste fungera väl. Det är alltså inte en allt för liten detalj att hålla din kniv vass och redo för bruk. 

1615-7-3-snygga-knivar-vassa-knivar-knivslip

Snygga knivar som fungerar väl

Att alla använder kniv är ett faktum. En del till och med samlar på dem. De vill kunna se dem regelbundet och lägger dem gärna i ett glasskåp eller liknande. Andra föredrar att använda dem. De kanske tävlar i knivkastning eller andra sporter där du får visa hur pass skicklig du är med din kniv. Att laga mat är något som de flesta gör varje dag. Vissa personer utvecklar ett lite större intresse och då vill de gärna ha riktigt bra knivar. Men en helt vanlig husmor kan underlätta sin vardag genom att välja rätt knivar.

Det samma gäller en knivslip. Genom att investera eller i alla fall välja en som är välgjord så kommer du att ha större glädje av dina knivar. Håll dem vassa så att du kan njuta av dem fullt ut. Bra knivar är värda att tas om hand och framför allt gör det livet roligare för dig själv. En kniv kan hålla i flera generationer om du tar hand om den. Det är något du kan dela med dig av till dina barnbarn någon gång i framtiden.