Därför upprör kassaregister knallar

1528-1

Lagarna om kassaregister har skapat stora diskussioner i handelsvärlden. Inte för att man är emot det här med kvitton. Men för att det lett till så många andra problem. För några år sedan riskerade knallar eller torgförsäljare dyra böter. Om de inte hade kassaregister så var det fel. Men om de hade det så bröt de mot lagen om säkerhet med elektriska apparater. Det fanns nämligen inga godkända kassaregister som kunde användas utomhus.

En svår situation för många. Framför allt eftersom deras egen säkerhet var i fara. Tänk om det regnade, vilket ju ofta är fallet under den svenska sommaren. Då kunde kassaapparaten bli strömförande. För att undvika de här fallgroparna så registrerades sig en del knallar utomlands, för lagen gäller inte för utländska försäljare. Tråkigt, men sant. 

Moderna kassaapparater som är säkra

Nu för tiden så är det lite lättare. Lagen har inte tagits bort, tvärtom är den strängare än någonsin. Alla kunder ska bli erbjudna ett kvitto, och allting måste registreras. Sedan ska skatterna betalas. Det är ett system som ligger till grund för svensk välfärd. Men det kan ändå vara jobbigt ibland för de som måste följa lagarna. Butikskassas kassaregister gör att du kan känna dig trygg. 

Det finns i alla fall moderna kassaregister som är både säkra och effektiva. För du vill ju inte bara kunna knappa in priset och ge klienterna ett kvitto. Allt ska gå snabbt och smidigt till väga, så att det underlättar ditt arbete. Du kan koppla ihop registret med prissättningen och slipper komma ihåg vad allting kostar. Du kan få veta mer om Butikskassa på hemsidan du hittar här

Måste du verkligen ha ett kvitto?

De allra flesta har någon gång kommit hem från en dag på stan med fickan full av kvitton. Vart du än går så får du ett kvitto, som du stoppar i plånboken eller fickan. Många ser aldrig på kvittot, utan det är bara en reflex att ta emot det. I vissa butiker frågar de om du vill ha det, annars så kastar de kvittot med en gång. Aftonbladet rapporterar i denna artikel om regler för kassaregister. 

Lagen säger nämligen att du måste producera ett kvitto, och att kunden ska ha en möjlighet att ta emot det. Vad som är nytt är dock att det inte behöver vara skrivet på papper. Som inom alla andra områden försöker man bli så digitaliserad som möjligt. På flera av de stora butikerna kan du nu välja att få elektroniskt kvitto. Det skickas direkt till din app eller e-post. För många är det faktiskt en riktigt bra ide’. Fast det måste fortfarande finnas ett alternativ med papperskvitton för de som inte är så bra med nätet. 

1528-2

Knallarna kämpar på med sina kassor

Det är inte alltid så lätt att vara torghandlare. Oavsett vädret så måste du ut och arbeta. Ofta på olika platser för att nå ut till så många personer som möjligt. Just kontakten med folk är nog en av de stora fördelarna med yrket. Och bra många knallar tycker det är skönt att slippa sitta instängd på ett kontor. 

Men så var det ju det här med betalningen. Den ska registreras och ett kvitto måste skrivas ut. Vare sig det sker elektroniskt eller på papper så säger lagen att det ska göras i ordning. Men när du står ute i det fria så är det inte alltid så lätt. Det kanske finns bra kassaapparater idag som tål väder och vind. Alla försäljare måste inte registrera sig i utlandet för att undvika böter. Men de är fortfarande inte riktigt nöjda med förhållandena och lagarna. Helagotland.se skriver här om hur kassaregister upprör knallar. 

Ett bra kassaregister kan göra stor skillnad

För de flesta butiker så har de moderna kassaregistren förbättrat situationen. Du kan nu på ett smidigare sätt programmera dina priser och ta hand om kunderna. Om det är långa köer, som under rea-dagarna, så kan personalen gå runt och ta betalt direkt på plats. Alla priser ligger inne och kan ändras med ett litet klick. Du slipper en massa arbete som tidigare tog lång tid. 

En annan fördel med de moderna systemen är att kunderna kan betala på flera olika sätt. Kontanter börjar bli förlegat men olika sorters kort eller Swish är fortfarande populärt. Dina anställda kan hinna med fler uppgifter eftersom de inte behöver lägga ner så stor tid på att prissätta varor eller leta efter priserna. Allt ligger inne på den lilla datorn som även kan kopplas till andra delar av verksamheten. 

Det är förståeligt att knallarna var upprörda med alla dessa lagar. För de hamnade ju mitt emellan två krångliga situationer. Men att man ska skriva kvitto och registrera sin handel är annars ganska normalt. Det var nog teknologin och maskineriet som fattades. Allt fler butiker och handelsmän satsar på bra kassaregister så att de slipper tänka mer på saken.