Därför lär sig allt fler HLR

Hjärt-och lungräddning är en konst som alla borde kunna. Det ser dramatiskt ut på TV när någon faller ihop och de börjar trycka på bröstet. I verkliga livet är det faktiskt ännu mer dramatiskt och något som kan rädda personens liv. För om du börjar med räddningsarbetet med det samma så ökar chansen att överleva ett hjärtstopp från 11 till 70 procent.

Det är en risk som du inte gärna skulle vilja ta och om någon i din närhet kan HLR är alla tacksamma. Detta är en uppmuntran för så många som möjligt att lära sig hur man gör. Med tanke på vilken skillnad det kan göra för den sjuke så är det en liten investering. Det är inte heller så svårt, utan kräver mest en del övning.

Skydda ditt hjärta

Egentligen är det inte så konstigt att allt fler lär sig HLR. Det är en kunskap som kan rädda liv. Äldre personer eller de som är överviktiga med högt kolesterol vet att de är i riskzonen. Men ibland så är det unga människor som är helt friska som drabbas av hjärtstopp. Du vet inte när det ska ske, för då hade du ju kunnat gå direkt till sjukhuset. Istället kan det hända på gatan, jobbet eller var som helst.

Hur används hjärtstartare är en vanlig fråga. Allt fler arbetsplatser, till exempel, har investerat i en hjärtstartare. När du köper dem brukar det ingå en kurs. Men du kan även ta kursen separat. Då vet du exakt hur du ska reagera i en nödsituation. Det står på startaren hur den ska användas, men det är alltid bättre att ha mer kunskap. För när du står där med en sjuk person som ligger på golvet är det sekunderna som räknas. Du kan klicka här om du vill lära dig HLR.

Fakta om hjärtat

Varje år så drabbas nästan 10 000 personer av hjärtstopp. Det är ganska mycket i ett så pass litet land. Risken för att någon i din närhet ska bli sjuk är därför relativt stor. Enligt lagen ska en arbetsplats ha tillräckligt med utrustning och kunskap för att kunna ta hand om akuta fall. Egentligen borde det innebära att så många som möjligt kan HLR, eftersom det är en vanlig akutsituation. Även om detta är något som kan förbättras verkar det i alla fall som att många arbetsplatser nu har en hjärtstartare.

På andra företag har man dock satsat helhjärtat på att skicka personalen på olika kurser. Till en början är det kanske en från varje avdelning. Men med tiden så låter man gärna någon gå en instruktörskurs. För då kan de i sin tur lära ut till andra hur man räddar liv. När du sedan väl kan det så brukar det räcka med en uppdatering för att kunskapen ska sitta riktigt ordentligt. Minst en gång om året är det bra att repetera vad du lärt dig, men gärna lite oftare. Göteborgs-Posten skriver här om hur HLR kan behövas överallt.

1625-2

Lär dig rädda liv

Av alla de tusentals personer som upplever ett hjärtstopp så är det bara runt 600 som överlever. Av dessa är det sedan flera som få allvarliga men av vad som hänt. Mycket av detta skulle kunna förhindras om fler lärde sig hur man gör HLR. Flertalet överlever om räddningsarbetet kommer igång med en gång. Och färre av dessa får svåra konsekvenser av hjärtstoppet. Göteborgs-Posten rapporterar i denna artikel om hur HLR-kunskap sprider sig.

För när ambulansen kommer fram kan det vara för sent. De första sekunderna eller minuterna är avgörande och då är det ofta bara andra, vanliga människor som finns i närheten. Därför ska du verkligen satsa på HLR. Även en familj kan ha nytta av att investera i en hjärtstartare, till exempel. Det finns också speciella kurser för hur du hjälper barn som får hjärtstopp. En liknande situation är inte så vanlig, men det kan hända. Just hjärtat är så komplicerat för du ser inte utanpå att en person är sjuk. Men det är hjärtat som pumpar syreladdat blod till hela kroppen. Om det stannar upp är det främst hjärnan som lider, för den är ett känsligt organ.

Skydda dig själv och din familj

Om din arbetsplats ännu inte har lagt ner så mycket på HLR och hjärtstartare kan du ta upp det på nästa personalmöte. Kurserna är relativt korta, så du förlorar inte så mycket arbetstid. En hjärtstartare är ett minimum och bör finnas överallt. Men även information och kurser om hur du kan använda dem eller hur du kan få igång hjärtat manuellt är viktigt. Det är positivt att se hur informationen om hjärtat börjar sprida sig. Allt fler lär sig HLR för att de har insett att det är livsviktigt. Det kan drabba någon i din närhet och då är du glad att du tagit dig tid att gå kursen.