Så räddar du filerna vid datakrasch

1636-1

Ibland tror folk att datorer ska leva för evigt. De blir både förvånade och upprörda när de slutar fungera. Men allting har en begränsad levnadstid. Du kan ha ett kylskåp eller bil i bra många år, en dag är det dags att köpa nytt. Det samma gäller datorer eller andra elektroniska enheter. De kan mycket väl bara sluta fungera en dag. Det är därför som du hela tiden uppmuntras att backa upp din information någon annanstans. 

Sedan kan det också ske en olycka. Trots upprepade förmaningar är det fortfarande många som äter och dricker framför datorn. Att spilla en hel mugg kaffe över enheten går på en sekund. Men det kan lika gärna vara brandkåren som dränker din dator, om det skulle börja brinna på kontoret. Även om datorer och andra enheter är förvånansvärt starka så är det relativt vanligt att förlora informationen på dem. Om du inte har backupp gäller det att tänka snabbt. 

Vad du ska göra när datorn kraschar

Det allra viktigaste är att sluta använda enheten. För om du fortsätter att göra det så kan den information som fanns där skrivas över. Då kan det vara näst intill omöjligt att få fram data. Istället ska du direkt kontakta en expert som kan utvärdera huruvida datorns information går att rädda eller inte. Eftersom det ibland handlar om mycket viktig information är en del företag villiga att betala stora summor för att få tillbaka denna. Du kan rädda din trasiga hårddisk

Men du måste ju inte ha ett multimiljon företag för att vilja ha tillbaka din information. Det kan vara personliga saker, som bilder från ditt bröllop eller barnens födsel. Tillfällen som aldrig kommer tillbaka, vilket gör dessa bilder så viktiga. Det är ju inte bara stora kontrakt som är värdefulla, utan en del saker kan inte ens mätas med pengar. Som tur är så går det att göra någonting åt det. Experterna kan ofta få tillbaka dina bilder eller vad du än förlorat. Kontakt finns här för dig som vill ha hjälp. 

Värna om din information

Det är som sagt viktigt att alltid göra backup. En del lagrar sin information uppe i molnet. Du kan kryptera det så att ingen annan kommer åt dina företagshemligheter eller personliga filer. Ett alternativ är att ha en extern hårddisk där du lägger upp allting som du vill spara. Men den kan också krascha, så det kan vara bra att tänka igenom saken noga och ha en plan B. PC För Alla skriver här om hur proffsen räddar din hårddisk. 

1636-2

Idag är alla så vana vid datorer, till och med små barn vet hur man använder en platta. Därför blir folk ibland lite vårdslösa. Dels med själva enheten, datorerna ligger på soffan och mobilen är i bakfickan. Det är lätt att de stöts till eller blir skadade. Nu tål de ju faktiskt ganska mycket, men har du otur så råkar du ut för en olycka. 

De flesta är också väldigt snabba med att klicka på olika saker på enheten. Du hoppar mellan olika appar, sparar dina dokument och gör efterforskningar på nätet. Ofta samtidigt som du håller på med något annat. Då är det lätt att klicka på fel sak så att allting raderats. Sådant som du egentligen ville behålla och som var viktigt. Då kan det vara bra att veta att det finns hopp. Att proffsen kan gripa in och rädda din information. 

En olycka kommer sällan ensam

När datorn går sönder kan det bli kris. För den används varje dag i stor utsträckning. De flesta kan inte ens tänka sig hur de ska klara sig utan. Det är klart att du kan göra en hel del på mobilen. Men det vanliga på så gott som alla företag är att du har alla program på datorn. Därför gäller det att snabbt fixa situationen. För inte bara har du kanske förlorat viktig information. Du kan inte fortsätta jobba förrän du får den tillbaka. Så räddar du filerna vid datakrasch. Läs mer i denna artikel i PC För Alla

Det blir något av ett dubbelt problem med andra ord. Om datorn kraschat permanent och det inte verkar finnas något du kan göra så måste du naturligtvis köpa en ny. En del sparar sin gamla modell ifall något liknande skulle hända. Men datorerna blir ju ändå gammalmodiga ganska snabbt och det är ofta svårt att jobba på en gammal dator. Däremot så är det inte så svårt att skaffa en ny. 

Informationen, däremot, kräver lite mer expertis. Vänd dig till proffsen och låt dem analysera din disk. Det är ganska fantastiskt vad de klarar av att göra. Innan du vet ordet av har du all din data, väl installerad på den nya datorn. Gärna med en viss förmaning om att göra backupp regelbundet. Det finns program som sköter det automatiskt så att du slipper komma ihåg det. 

Cybervärlden öppnar sig

De som jobbar med disc recovery eller återhämtande av data gör en fin insats. Deras kunskap kommer också väl till pass när det gäller att bekämpa brottslighet. En stor del av de kriminella är idag aktiva på nätet. De skapar program och virus för att ta sig in i dina enheter. Eller så använder de sociala medier för att nå fram till sina måltavlor. 

Du kan göra mycket för att skydda dig själv och din information. Men om det värsta skulle hända så kan experterna hitta fram till inte bara din data, men också vem som försökt komma in. Det är inte alls så lätt att vara cybertjuv, för de som jobbar för lagen är minst lika skickliga med sina datorer. De kan spåra vem som varit på en dator och vart informationen tagit vägen. 

Så även om du inte ska vara vårdslös med din information eller dina enheter så finns det alltid hjälp att tillgå. Du kan vanligtvis få tillbaka filer från en kraschad hårddisk. Så det är bara att fortsätta jobba som vanligt, medan du alltid backar upp informationen för säkerhets skull. Om olyckan är framme kan du få tillbaka din information, men det är alltid bäst att inte ta allt för stora risker.