Detta måste du tänka på vid byggande av ett fritidshus

Om du bor i lägenhet kan det vara skönt med ett fritidshus. Dit kan du åka för att ladda batterierna. Tillbringa semestern och kanske påta i jorden. Men för att det verkligen ska bli den oas du drömmer om så krävs det en del planering. Annars kan det bli jobbigare att ha ett fritidshus än att stanna kvar i stan.

Till att börja med är avståndet viktigt. Såvida du inte har din familj på samma plats eller av annan anledning måste vara på en viss plats så bör du satsa på något i närheten. Det kan snabbt bli jobbigt att packa bilen full varje fredag för att sedan köra i flera mil. Poängen är att ha tid för dig själv, att slappna av. Naturligtvis kan det finnas omständigheter som är värda resan, men då är det ett informerat val.

Bygga själv eller köpa färdigt?

Det här är alltid ett svårt val. För om du bygger själv så har du chansen att få ett helt personligt hus. Du kan redan från början lägga din personliga stil på allt samman. Men det tar både tid och pengar att bygga själv. Det är ett ganska stort arbete som du måste vara bra händig för att klara av helt själv.

Ett alternativ kan vara att bygga ett projekt som behöver renoveras. Du kan inte välja var spisen ska stå, men det är upp till dig vilka färger som ska dominera. Ofta går det att flytta en vägg eller två samtidigt utan att det blir allt för komplicerat eller dyrt.

Allt fler väljer nu att köpa nyckelfärdiga hus. För då får du ett helt nytt fritidshus med alla de moderna nödvändigheter som gör semestern trevligare. Det är väl gjort och hållbart. På sätt och vis kan det ses som en kompromiss mellan att bygga själv och köpa färdigt. Sommarnöjen hjälper dig som vill bygga fritidshus utan att det ska ta upp alltför mycket av din tid.

792-2

Vara i harmoni med naturen

De flesta vill att fritidshuset ska vara i närheten av naturen. Kanske ute i skärgården, eller i alla fall vid kusten. I skogsbrynet eller bredvid en sjö. En del vill också vara någorlunda nära till affärer eller liknande. En liten cykeltur som inte tar hela dagen passar bra. När du är i naturen så kan det vara bra om huset passar in. Det ska inte sticka av allt för mycket eftersom det tar bort en del av harmonin med att befinna sig i en liknande miljö.

Därför ska du välja en leverantör som respekterar naturen och satsar på att smälta in. Läs mer på https://sommarnojen.se/. Om du vill går det ju också att installera solpaneler för att utnyttja all den kraft du har omkring dig. Starta upp en kompost och använda regnvattnet till både det ena och det andra. Allt sådant som inte alltid är möjligt i en lägenhet men som du nu har chansen att göra.

Lagar om var du får bygga

Det finns regler om det mesta, även var du kan bygga ditt fritidshus. Ibland kan det vara olämpligt för att du är för nära militära anläggningar. Andra gånger är det skyddade vattendrag eller speciella habitat för djur som inte får störas. Skaraborgs Allehanda skriver i denna artikel om att det är viktigt att få bygglov när man ska bygga fritidshus. Det kan tid men ibland går det att vinna en tvist om du inte får godkänt vid första försöket.

Ibland kan det verka konstigt att du inte får tillstånd när det är så stora ytor som inte är bebodda i Sverige. Men allt har planerats och myndigheterna vill inte förstöra helheten. En del har ingenting emot att bo i ett område med fritidshus. Det kan ge en viss trygghet att veta att det är flera människor omkring dig. Om tomterna är tillräckligt stora så störs du inte heller av grannarna i så stor utsträckning. Här brukar det inte vara några problem att få skapa sitt eget lilla paradis.

792-3

Planera ditt bygge noga

Det är alltså bäst att börja med att ansöka bygglov. Du måste ha tillstånd för både små och stora fritidshus. Ystads Allehanda skriver i en artikel om att det är viktigt att det finns regler för vart och hur man får bygga fritidshus. Vissa storlekar kräver dock mindre pappersarbete. Men då handlar det mest om Attefallshus och Friggebodar, och de kan bara ställas på redan bebyggda tomter. Det kan dock vara ett sätt att utöka kapaciteten på ditt fritidsställe.

Om du har barn som börjar växa upp och bilda egna familjer kan det faktiskt vara skönt med mer än en byggnad. Du kan flytta ut till det nybyggda lilla huset och låta dem husera i huvudbyggnaden. Eller tvärtom, låt alla samlas i vardagsrummet inne i huset men sedan sova separat. Det går att få dessa mindre fritidshus helt nyckelfärdiga från fabriken också. Du behöver inte lyfta ett finger.

Dags för ett nytt fritidshus

Det kan göra stor skillnad om du har ett fritidshus. Vissa familjer tillbringar hela sommaren där. Så fort skolan stänger så flyttar de ut. Om huset inte ligger allt för långt bort så kan ju den av föräldrarna som jobbar pendla varje dag. Andra använder helst huset för helger och semestern. De har ingenting emot att vistas i en varm stad när de vet att om några dagar är det dags för frisk luft.

För de som tycker om att odla kan ett fritidshus ge oanade möjligheter. Du kan steg för steg bygga upp din trädgård precis som du önskar. Det spelar ju ingen roll om den är stor eller liten. Du kan göra precis som du vill. Till och med mindre fritidshus brukar ha en lagom stor tomt för att riktigt kunna njuta av den svenska sommaren. Och allt fler väljer att bygga ett hus som de kan njuta av året runt. Sol och bad eller skidåkning, det viktiga är ju att komma bort några dagar. Så tänk efter noga innan du bygger fritidshus så att du verkligen får ett som passar alla dina behov.