Många satsar på bra väderskydd om vintern

540-6-1Om alla skulle stanna inne när det är dåligt väder så skulle hela Sverige stanna av i flera månader. När du bor i ett kallt klimat gäller det att vara förberedd. För livet måste fortsätta, trots kyla och nederbörd. Barnen måste gå till skolan och hus byggas, bussar köras och maten handlas. Vissa uppgifter kanske måste vänta tills det blir vår igen. Men folk i nordligare länder har blivit experter på att anpassa sig till vintern.

Bland annat så gäller det att skydda sig så mycket som möjligt från elementen. Alla föräldrar vet vilken tid det tar att komma iväg på morgonen med alla underställ och overaller. Men det är väl värt ansträngningen för både barn och vuxna kan klara av livet med rejäl klädsel. Det samma gäller för ägodelar, som hus, bil och båt. Genom att ta hand om dem på bästa sätt så överlever de vintern utan några större problem.

Fortsätta jobba året runt

De som jobbar utomhus är särskilt utsatta under vintern. Redan på hösten när det börjar regna och blåsa så känns det av. För att göra det lättare för de anställda som jobbar på byggen så kan du täcka hela ställningen med skyddande plast. Det blir som en liten korridor mellan plasten och huset, och det räcker för att ta udden ur allt det kalla. Plus att det skyddar byggnadsmaterialen mot nederbörd, för både regn och snö kan ställa till det annars. Plastkrympning.se hjälper dig investera i bra väderskydd för byggställning.

Detta är en riktigt bra metod som sveper in hela byggarbetsplatsen i ett skyddande lager tjock plast. Du spänner fast det på byggställningen och blåser sedan varmluft på det. Detta gör att plasten krymper och sitter perfekt. Inga flaxande hörn som vinden kan ta tag i, utan allt sitter fast ordentligt. Hitta all information du behöver på http://plastkrympning.se/.

540-6-2

Vädertålig transport ett måste

Bilar och bussar utrustas med vinterdäck för att kunna ta sig fram. Många ser till att skaffa sig en motorvärmare eller kupe’värmare, för annars kan det bli svårt att komma iväg på morgonen. Men även de som åker med offentlig transport måste skyddas, och därför ställer kommunerna ut väderskydd. Här samlas alla när det är kallt och regnigt, för att inte bli helt genomblåsta innan de ens kommer fram till jobbet.

Göteborgs-Posten skriver här om hur många satsar på bra väderskydd inför kallare väder. En del av dessa skydd har designats speciellt för att sprida lite trivsel under vintern. De är välkända och ger en känsla av hemtrevnad. De hör till stadsbilden och är något som alla vant sig vid. Men framför allt så gör de utflykterna med bussar och tåg lättare att klara av.

För livet måste som sagt fortsätta sin gilla gång. Många tar bussen till jobbet, och är beroende av denna form av transport. Därför är det viktigt att administrationerna satsar på denna del av befolkningen, de som inte har egen bil. Regelbundna transporter med så få förseningar som möjligt är något annat som bidrar till att samhället fungerar som det ska.

Ta hand om dina investeringar

Likaväl som du klär på barnen så gäller det att ta hand om dina ekonomiska investeringar. Det vill säga hus och båt, samt din bil. När det blir riktigt kallt har de flesta redan dragit upp båten och gjort den i ordning för vintern. Många båtklubbar går samman om vinterförvaring och lägger upp alla båtar på rad. Det kan se ganska kusligt ut en mörk vinterkväll med alla presenningar och plastskynken.

Förutom att det skyddar båten så kan det också göra det möjligt att jobba på den inför sjösättningen. Det kan ta lite tid att renovera en stor båt, och du vill ju helst inte slösa den fina sommaren med att fixa med båten. Istället gäller det att skydda den väl och satsa på att fräscha upp den när den ändå inte kan användas. Även stora båtar behöver bra väderskydd. Hör mer i detta inslag från Sveriges Radio.

540-6-3

Hur du överlever den långa vintern

För att kunna skydda dina investeringar ordentligt så krävs det alltså en viss insats. Du har betalt allt för mycket för att de ska tillåtas bli förstörda av lite snö eller regn. Plus att ett hus eller en båt betyder så mycket mer än pengar. En del har haft samma båt i flera generationer. För om du tar hand om den så håller den riktigt länge. Ett hus betyder ju ofta också hemmet för dig och dina barn.

Det faller sig därför naturligt att svepa in båten i krympplast eller lägga ett par ordentliga presenningar över den. En fördel med plasten är att båten då tar mindre plats och du kan lägga den så gott som var som helst. Den ser ut som en liten vakuumpaketerad korv, helt skyddad från utvärtes påverkan. Som ett alternativ kan du ha en öppning som ett slags blixtlås, ifall du behöver ta dig in i båten.

Trevligt med mörker och kyla

Det är inte alla som tycker illa om vintern. Många anser faktiskt att det är ganska skönt när det blir mörkt tidigt och du kan sitta inne i stugan. De tänder ljus och myser, eller jobbar på med det de brukar göra. För de som tycker om att åka skidor eller andra vintersporter finns det många tillfällen. Till och med i storstäderna har du bra backar och upplysta spår.

Ordentliga kläder gör det möjligt för barnen att vara ute och leka. Speciellt roligt om det har snöat. Även de som jobbar utomhus måste ha riktigt bra kläder. Och gärna lite extra skydd om det går att ordna. För de som jobbar på byggställningar kan krympplasten vara ett välkommet skydd. Men i alla fall en liten bod där de kan gå in och värma sig emellanåt.

Kommunerna kan bidra till att medborgarna har det bra under vintern genom att sätta upp väderskydd vid busshållplatserna. De kan också använda sina resurser till att ploga och rent allmänt hålla vägar och trottoarer rena. Detta gör det lättare att inte bara överleva men leva väl året om.