Så är den nya hälsotrenden med brunch

452-6-1

I flera år har det hamrats in i svenska folket att de ska äta frukost. Och det har inte varit allt för svårt för de flesta. En kopp kaffe med ostmacka eller kanske skinka om du ska slå på stort. Eller en tallrik med gröt. Allt detta är bättre än ingenting men nu har nya, hälsosamma trender för frukost börjat få fotfäste. Något som blivit populärt är att kunna äta frukost hela dagen.

Det finns idag renodlade frukostrestauranger. Skillnaden är bara att de har öppet från morgon till kväll. För allt fler väljer nu att äta det som anses vara frukostmat även till kvälls eller mitt på dagen. men då är det naturligtvis inte fråga om bara kaffe och smörgås. Eller rättare sagt, vad som ligger på smörgåsen har dramatiskt förändrats. Samtidigt så har ett nytt sätt att äta börjat bli allt vanligare. Brunchen eller frunch som en del kallar den har fått en riktig comeback.

Brunch i gott sällskap

Roten till ordet brunch eller frunch är frukost och lunch tillsammans. Det vill säga lite lättare rätter som dock är mer utvecklade en vanlig liten frukost. Något som håller dig mätt ända fram till middagen, så att du klarar dig på två måltider den dagen. Men förutom att det är tänkt som en tyngre frukost så är det också det moderna sättet att umgås. För all mat smakar så mycket bättre när du är i gott sällskap. Det finns en brunch buffé i Stockholm som är populär bland såväl Stockholmare som turister.

Brunchen har funnits i Sverige bra länge, men har fått ett uppsving de senaste åren. Folk dras allt mer till att äta ute, och att umgås över en bit mat. Inte bara middagar eller affärsluncher, men också på helgerna. Du kan stämma träff med kompisarna efter morgonpromenaden, eller ta med dig hela familjen på en ganska lagom liten utflykt. Det är allra vanligast med brunch på helgerna, då alla är lediga och har mer tid. Många restauranger har bruncherbjudanden just dessa dagar. Mister French är en restaurang att räkna med.

452-6-2

Äta brunch hemma

Men du kan också skapa dina egna traditioner och göra i ordning brunchen i hemmet. Ett vanligt inslag är ägg, det är både mättande men lätt mat. Som också kan lagas till på ett oändligt antal olika sätt. Bara en enkel omelett kan ju förvandlas till något exotiskt beroende på vad du väljer att lägga i. Eftersom du har bättre tid på helgerna kan det vara roligt att prova på lite nya rätter och utöka din repertoar. De bästa recepten till brunchens dag! Läs mer på den här sidan i Aftonbladet.

Det är inte så konstigt att brunchens dag infinner sig i september. När det blir höst och kyligare utomhus så dras du automatiskt in till varma, sköna restauranger eller kök. Det blir på något sätt ännu viktigare att träffas, även om du inte har någon trädgård där alla kan samlas. Brunch är ett mycket bra alternativ eftersom det är både lätt att organisera men ändå tillräckligt stort för att bli något speciellt.

Olika former av brunch

Det finns de som föredrar att äta sin brunch på eftermiddagen. Då kallas den ibland frukostmiddag, men principen bakom den är det samma som när du äter den på förmiddagen. Många väljer att följa den amerikanska varianten, eftersom det delvis är inflytande därifrån som gett brunchen det sådant lyft. Men kanske också för att de verkligen kan det där med att njuta av mat tillsammans med goda vänner. Om den klassiska amerikanska brunchen kan du höra om i detta inslag från Sveriges Radio.

Annars är det helt upp till dig vilken sorts brunch det ska bli den här helgen. Om du lagar den hemma så kan du verkligen ge familj och vänner det allra bästa du har. Men även för de som helst går ut och brunchar så finns det flera intressanta valmöjligheter. En helg kanske det blir jus amerikansk brunch, men nästa gång kan du prova på franska rätter. Eller varför inte gå till en skaldjursrestaurang och se vad de dukar upp?

Du har mycket att välja mellan och när du väl plöjt igenom alla alternativ som finns runt omkring dig så byter de säkert ut sin meny. Eller så kanske du föredrar att gå till ditt stamställe varje gång. Där du känner både personal och flera av gästerna. Det gör ingenting om du är ensam, för du vet att du alltid får sällskap och en pratstund på restaurangen. Brunch är ett enkelt och lättsamt sätt att umgås på, där det är lätt att bli bekant med andra personer.

452-6-3

Hälsosamt med brunch

Det är som sagt bra för din hälsa att inte hoppa över frukosten. Vilket innebär att brunch är ett mycket bra alternativ. Även de som fastar under vissa timmar varje dag kan njuta av att äta ordentligt när det är dags att bryta den. Sedan spelar ju det du stoppar i munnen en stor roll för att du ska leva sunt. Vad som helst kan bli onyttigt om du inte planerar och gör goda val.

Expressen skriver här om brunch som en ny hälsotrend. Detta är verkligen positivt, det innebär att allt fler vaknat upp till vikten av att äta sunt. Just frukosten kan ibland vara svår att få till. Alla är trötta och stressade på morgonen. Att då börja tänka på att äta bra kan vara en utmaning. Därför är det bäst att planera långt i förväg vad du ska äta till frukost.

Många rätter kan göras i ordning redan dagen innan. En populär rätt är kall gröt. Egentligen är det bara havregryn eller andra sädesslag som blandas med vätska och ställs in i kylen. Morgonen efter är de färdiga att ätas, så kallad raw food som hör till de allra sundaste. Det måste inte vara mjölk utan du kan med fördel blanda dem med juice, mandeldryck eller något annat du tycker om. Lägg dit några linfrön och jordgubbar så blir det ännu nyttigare.

Planera för morgondagen

Du kan också koka ägg och skära grönsaker i förväg. Lägg allt samman i olika små burkar och ställ in dem i kylskåpet. Sedan är det bara att blanda samman allt på morgonen eller till brunchen. Ofta kan en brunch vara lite lättare eftersom den är senare under dagen. Lägg den gärna på helgen när alla är mer utvilade och avslappnade.

Poängen är att börja tänka på ett helt nytt sätt. Du kan naturligtvis också dra nytta av alla de nya frukost- och brunchställen som finns runt omkring i landet. Det har aldrig varit så populärt och enkelt att äta sunda frukostar som nu.