Tjänstebil – så funkar det 

121-6-1-tjanstebil-fakta-formansbil

Det är populärare än någonsin med tjänstebil och förmånsbilar. Lagen har inte ändrats på flera årtionden. Ibland är det faktiskt billigare att ha en bil från jobbet än att skaffa en själv. men det är viktigt att hålla ett öga på vad som gäller, så att du inte får en otrevlig överraskning när det är dags att betala skatten.

Samtidigt så håller reglerna på att förändras något. Bland annat så påverkar det valet av bil. Företagen uppmuntras skaffa miljövänliga bilar, vilket i sig själv är något bra. det finns speciella avdrag för dessa bilar och i längden hoppas man kunna bidra till ett renare Sverige.

Varför skaffa tjänstebil?

Inom vissa yrken så går det helt enkelt inte att klara sig utan en bil. många servicepersoner, till exempel, åker runt hela dagen för att besöka klienter i deras hem. Samtidigt så är det fortfarande vanligt att åka land och rike runt för att besöka kunder och kontrollera avdelningskontoren. Du kan tjäna hög lön som resande säljare.

Med andra ord så är bilen på inget sätt avskaffad. Trots att det idag är vanligt med videokonferenser och andra digitala kommunikationssätt, så måste vissa saker utföras personligen. Bilen tjänar ett syfte och därför satsar många företag på att ha en tjänstebil. Eller en till varje medarbetare som har behov för det.

Hur påverkar tjänstebilen dig?

Att använda bilen i tjänsten är ingenting speciellt. Alla kostnader är täckta av företaget och du hämtar bara ut din lön. Eventuella tillägg läggs direkt på lönen och allt är uppenbart. Skillnaden kommer när du använder bilen för privat räkning. Kanske för att resa till och från jobbet. Om du är ute hela dagen kanske det är helt naturligt att du kör hem efteråt, för att sedan infinna dig på kontoret med bilen nästa morgon. Läs mer här om tjänstebil som förmån och se om det kan vara något för dig.

Det är när du gör liknande saker, eller använder bilen på din fritid, som det blir en förmån. Samtidigt så är det tekniskt talat en skillnad mellan tjänstebil och förmånsbil. Allt baserat på hur mycket du använder den för privat bruk. Därför ska du vara försiktig och kontrollera liknande situationer innan du kör hem med bilen. För din arbetsgivare kanske är bussig, men det är i slutändan du som får betala extra skatt. Det är viktigt att hålla sig uppdaterad om reglerna för tjänstebil. Här läser du mer om detta i Svenska Dagbladet.

Portrait of young couple sitting in a new car at showroom

Tillräckligt med information

Det finns ett engelskt uttryck som säger att om du är varnad i förväg så är du redo för striden. Detta betyder att vad du än väljer att göra bör du informera dig ordentligt om vad som gäller. Annars kan en gratis tjänstebil snabbt bli en dyr förmån. Under lång tid har det varit lönsamt att använda firmans bil, och många har verkligen tjänat bra på att kunna utnyttja denna förmån. Men nu när vissa regler ska ändras kanske det inte blir lika lätt att ta hem tjänstebilen.

Naturligtvis så kan det fortfarande löna sig. Allt beror på vilken situation du har och hur mycket du använder bilen. En gratis bil kan vara den enda möjligheten som familjen har att komma ut på fritiden. Då kan det vara värt att betala den extra skatten. Eller så kanske du kan begränsa hur mycket ni använder tjänstebilen, och hamna under strecket så att säga. Tjänstebil – så funkar det. Expressen guidar dig i denna artikel till att du behöver veta.

Olika möjligheter som alla fungerar bra

Det gäller alltså att ta sig en titt på varje enskild situation. Ibland kan en tjänstebil eller kanske en förmånsbil vara det allra bästa alternativet. Svenska Dagbladet guidar dig i den här artikeln till rätt lösning för din tjänstebil. Det gäller att se på för-och nackdelar för både företaget och den enskilde anställde. Ofta så kan man komma fram till en lösning som gynnar alla.

Utan bilen stannar Sverige. Trots att de offentliga kommunikationerna är väl utvecklade så behövs det bilar. Och det är mest i de stora städerna som det verkligen kan löna sig att åka buss eller tunnelbana. Annars så blir det stor skillnad när du har bil, och du kan spara flera timmar varje vecka. Detta är naturligtvis något att lägga i vågskålen när du ser på de skatter och avgifter som en förmånsbil kan föra med sig.

Egentligen är detta en bas för bilens varande överhuvudtaget. Dels har du miljön att tänka på, och med offentliga kommunikationer så minskar avgaserna. Sedan har du den tid du får med din familj, med dina barn. Den är också värdefull. En kompromiss kan vara när företaget följer de nya direktiven och väljer miljövänliga bilar. För en viss sorts körning kan det räcka med en elbil. De har fått ett rejält uppsving och blivit mycket populära.

Car ignition with key, close-up

Nyttan av att ha en tjänstebil

Att åka taxi eller på annat sätt ta sig fram kan fungera om det bara är någon gång ibland. Men för den som behöver förflytta sig mycket i tjänsten kan en bil vara det allra bästa alternativet. Det är sant att parkering är dyrt och svårt att hitta på sina ställen. Men många företag ser till att hyra en parkeringsplats för varje bil, eftersom det är en nödvändighet för verksamheten.

Det viktiga är att inte bli lurad på de förmåner du får från ditt företag. Inte för att någon skulle göra det med flit, men det är ditt eget ansvar att ha koll på vad du får. Skatter och avgifter finns det alltid, men de kan bli mer eller mindre höga. Om du håller dig inom en viss begränsad sträcka varje månad så kan du komma undan med tjänstebil.

Så kontrollera noggrant och se vad du har för rättigheter och skyldigheter. Det kan vara ett fantastiskt tillfälle för familjen att ha en bra bil till sitt förfogande. En som servas och ses till med jämna mellanrum och som du vet alltid fungerar som den ska. Förmånsbil eller tjänstebil- allt efter vad du har behov av.