Härliga semestrar till fots

Hiking.För vissa personer är semester det samma som en vecka eller två på en exotisk strand. Gärna något gott att dricka i ena handen och en bra bok i den andra. Men allt fler väljer nu att vara mer aktiva på sin semester och uppleva nya saker. Det kan vara en tema-resa, där man lär sig något nytt i fräscha omgivningar, en vinprovar-resa eller kanske en gå- ner-vikt-vecka. Något som öka väldigt mycket i popularitet är semestrar till fots.

 

Att vandra runt i naturen är något som de flesta svenskar tycker om, och är också en vanlig sysselsättning på kvällar och helger. Därför faller det sig ganska naturligt att man vandrar också under semestern. Eftersom folk från hela världen har börjat med samma trend så har antalet resor där man vandrar eller cyklar i en lokal sättning vuxit till sig och blivit riktigt stort.

Varför gå på semestern?

Någon kanske kommer med en invändning och säger att semestern är till för att vila upp sig. Men då kontrar de som är för fotvandringar att på semestern ska man göra något som hela familjen trivs med. Förutom denna uppenbara sanning så finns det också flera veckors semester varje år, så det finns utrymme för att göra både det ena och det andra. Många anser också att hälsan är viktig och vill använda sin semester för att hålla igång.

Man kan åka på härliga vandringsresor i Italien. Det är ett underbart land med flera platser där tiden verkar stå stilla. Stora vinodlingar och olivlundar som blandas med små byar där männen sitter och dricker vin på det stora torget. Böljande kullar som är täckta med blommor och grönska. Genom att gå på en fotvandring här så kommer man nära inpå både den vackra naturen och det intressanta folket. På kvällen kan man själv sätta sig på en liten restaurang och njuta av det lokala vinet.

Det finns härliga platser lite längre norr ut också. Upplev en unik resa och vandra i natursköna Irland. Här finns det fullt av stigar och vandringsleder, en del precis vid havets rand. Naturen är storslagen och imponerande på denna gröna ö, och både whiskeyn och maten är något som är värt att pröva på. Det är lätt att förstå varför en fotvandring rekommenderas av läkare och hälsopersonal. Förutom att det är bra för ens fysiska hälsa så känner de flesta sig mycket lugnare och mindre stressade med en dylik semester. Det är inte alls ovanligt att man fortsätter trenden varje år när man väl prövat på en semester till fots.

Fördelar med att fotvandra

Förutom de hälsoaspekter som nämnts ovan, både fysiska och mentala, så bidrar man ofta till att minska föroreningen av miljön. Det är en naturlig del av att gå till fots, inga avgaser eller annat släpps ut i naturen. I tillägg så kan man aktivt arbeta för bevaringen av naturen i till exempel national parker. På vissa ställen får man betala en liten avgift för att utnyttja parkens vandringsleder, pengar som sedan går till att bibehålla den ekologiska balansen i omgivningarna.

Undersökningar har också visat på att man kan öka sin fokus bara genom att titta på en bild med naturmotiv. De allra flesta har en känsla för natur och vackra omgivningar, så det är ett alldeles utmärkt sätt att ladda batterierna och öppna sitt sinne för att bli mer kreativ. En del påstår att det räcker med så lite som fyra dagar ute i naturen för att man ska kunna koncentrera sig bättre och bli bättre på problemlösning.

Men den allra största anledningen till att fotvandra under semestern brukar vara för att man trivs med det. Allt annat är trevliga biverkningar, alla vill ju minska stressen och öka sin fokus. Man tycker det är härligt att vandra under en blå himmel och höra fågelsången runt omkring. Det är ett fantastiskt sätt att besöka nya länder och verkligen uppleva något annorlunda.

En växande trend

Sveriges Radio rapporterar här om hur allt fler semestrar till fots. Det finns ju flera olika alternativ när det kommer till aktiva semestrar med fotvandring eller cykling. Man kan dela upp sin vistelse i olika delar, kanske några dagar i storstaden för att sedan ta sig ut och vandra i naturen. Eller dagsutflykter där man kommer tillbaka till sitt hotell på kvällen, eventuellt en camping inne i skogen.

För det finns inga regler för hur en semester till fots ska se ut. Man kan kombinera och planera precis som man vill. På vissa ställen är det möjligt att hyra en guide på plats, medan andra vandringar passar bäst att boka hemifrån som en paketresa. Vissa turer är lämpliga för alla sorters kondition och uthållighet medan andra kräver lite mer styrka. Det viktiga är ju att man kan slappna av och njuta av sin semester, oavsett vad det är man förväntar sig.